sobota 18. augusta 2012

Báthoryčkina kvapka krvi

Dnes sa v Čachticiach konal 1. ročník akcie s názvom Bathoryčkina kvapka krvi. Čachtičania si pripomínali krvavé zverstvá Alžbety Báthoryovej.


 Program sa začal o 10:00 darovaním krvi, ako symbol toho, že  podľa legendy sa Báthoryčka kúpala v krvi panien. Pracovníčky prenosnej transfúznej stanice odoberali darcom krv. A na prekvapenie, záujemcov bolo neúrekom.


Boli pripravené aj vystúpenia dobového mučenia a popravy. Na námestí boli tvorivé dielne pre deti a remeselníci. Taktiež bol otvorený gazdovský dvor, kde sa dali ochutnať mliečne výrobky, deti si pozreli malé kozičky, ovečky, sliepočky a kačičky.

Špeciálna akcia 
mučenie na námestí
autentickosť vystúpenia sa odzrkadľuje v tvárach divákov

Košikár

Pony taxi

Ovečky

Kozička

Mliekarka

Hrnčiar

Paličkovaná čipka

Kováč


Čachtice sú známe aj kvôli katakombám, ktoré majú neuveriteľne veľkú rozlohu. A v dnešný deň boli
sprístupnené aj tie. Prehliadka trvala cca 15 minút a sprievodca nás oboznámil s históriu.

Vchod do katakomb
Vyryté nápisy, konkrétne Erdody
Erb Erdodyho - hus

 Veľkou atrakciou boli aj lety vrtuľníkom, ktorý pristával na lúke pri miestnej vodárni.


V družstevnej pivnici sa čapovalo vínko a burčiak. Čachtice majú výborné vína ocenené mnohými medailami. A podľa môjho názoru, sa tento rok burčiak náramne podaril :D  Ale svoje chuťové pohárik ste mohli potešiť nie len s tekutými produktmi, ale aj s domácimi jaternicami a klobáskami a gulášom z diviny.




V tomto momente na námestí prebieha vystúpenie hudobnej skupiny Slniečko.

Organizátori prisľúbili, že toto nebude jediná akcia svojho druhu, takže sa máme na čo tešiť. Dnešný deň sa naozaj vydaril, počasie prialo a účasť bola naozaj hojná.

Bola to naozaj vychytená akcia, čo svojou prítomnosťou potvrdil aj štáb televízie TA3. To čo natočili a pustili v televízii si môžete pozrieť na ich stránke http://www.ta3.com/clanok/1004372/ludia-dnes-v-cachticiach-odovzdavaju-svoju-krv-bathorycke-dobrovolne.html

Už vopred sa teším na budúci rok.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára